Heleen durft én doet:
van horeca naar zorg!

 

Ruim 38 jaar werkte Heleen van der Groef (55) in de horecabranche. Tot in 2023 het roer om ging. “Ik voelde gewoon, dít is het moment om het over een andere boeg te gooien”, vertelt ze. Wat deze carrièreswitch teweeg bracht en hoe ze haar nieuwe baan ervaart, lees je hier.

 

“Al zolang als ik me kan herinneren, werkte ik in de horeca. Eerst in de afwas en de bediening bij een groot restaurant/zalencomplex in Elburg. Daarna heb ik bij de Keet in Heerde gewerkt om daarna de overstap te maken naar een snackbar in ’t Harde. Daar heb ik de laatste 14 jaar gewerkt. In de horeca werkte ik 10 tot 12 uur per dag, waarbij ik het grootste deel stond en liep. Dat was zwaar, maar ja: werken in de horeca vond ik leuk. Dus die zere voeten nam ik op de koop toe.”

Van betekenis zijn
 

Al snel wordt duidelijk dat zorgen in Heleens bloed zit. Heleens moeder verhuisde – toen ze enkele jaren geleden ziek werd en geheugenproblemen kreeg – naar Mariposa, een woonzorglocatie van WZU Veluwe in ’t Harde. “Elke dag bezocht ik mijn moeder. Ik vond het fijn om nu iets voor haar te kunnen betekenen, ook al was het gebaar klein. Even een boodschapje doen, samen een stukje wandelen, gezellig een kopje koffie drinken. Of een spelletje doen, eventueel met medebewoners.”

Het roer om

 

Heleens moeder overleed in 2021. “Al snel daarna merkte ik: ik mis het om écht van betekenis voor anderen te kunnen zijn.” Dat zette haar aan het denken. In 2023 ging de knop om en solliciteerde Heleen naar een baan in de ouderenzorg bij Viattence.

Zo begon ze in juni 2023 als woonassistent bij locatie Weidebeek in Wezep. “Al heel snel voelde ik: dat werken in de zorg, dat pas mij écht wel! Tijdens een bijeenkomst sprak ik met een teamcoach en kwam de functie van Helpende ter sprake. Dat leek me wel wat! Ik hakte de knoop door en begon in februari 2024 met de Praktijkroute.”

 

Heleen volgt momenteel de BBL-opleiding Helpende (niveau 2) via de Praktijkleerroute Noord-Veluwe, een initiatief van zorgorganisaties Viattence, WZU Veluwe en Zorgverlening Zorgverlening Het Baken in samenwerking met opleiders Landstede en Deltion. Dit geeft haar de mogelijkheid om werken en leren te combineren. Een prettige combinatie, als we Heleen mogen geloven, al was het in het begin even lastig: “De eerste weken stonden vooral in het teken van digitaal leren werken. Meerdere malen heb ik mijzelf afgevraagd waar ik aan was begonnen. Maar nu heb ik het digitale werken onder de knie heb, vlieg ik er doorheen!” Gewoonlijk staat er 1 jaar voor de opleiding, maar Heleen hoopt in oktober of november 2024 al klaar te zijn.

Prettige combinatie

 

“Na een schooldag merk ik dat mijn hoofd vol zit. Dan moet ik even met de benen omhoog, alles laten bezinken. Ik leer dan ook het beste van de praktijk. Meteen doen wat je geleerd hebt, dát vind ik fijn!

Hoewel Viattence ook zorg verleent aan mensen die uitsluitend lichamelijke problemen hebben, vindt Heleen het werken met mensen met geheugenproblemen het leukst. “Ik vind het geweldig om een glimlach op hun gezicht te toveren. Vooral bij mensen die niet zoveel te lachen hebben. Daar doe ik het voor!”

 

Dat Viattence goed is voor de mens, heb ik in het afgelopen jaar wel gemerkt. Uiteraard voor de ouderen, maar ook voor medewerkers. Dat merk ik door de waardering die ik krijg. De ene keer in de vorm van een schouderklop, de andere keer in de vorm van een lunchbon. Ook de gezellige werksfeer maakt dat ik erg blij ben met deze baan.”

 

Twijfels? Gewoon doen!

 

“Ik zou anderen die een carrièreswitch overwegen, adviseren niet te twijfelen. Denk niet ‘ik ben te oud’. Gewoon doen!”